Bir sorunun kaç cevabı vardır?

Share

Hep söylerim, yanlış kararlar almamak için köpeğinize insani sıfatlar yakıştırmayın.

Kıskançlık

Köpeklerin kıskanıp kıskanmadıkları tartışılan bir konudur. Kıskanıyorlarsa bile, bizim anladığımız kıskançlık gibi bir şey mi bu? Sahipler genellikle biriyle öpüştüklerinde veya birine sarıldıklarında, köpeklerinin araya girmesini veya üzerlerine atlamalarını “kıskançlık” olarak adlandırırlar.

Oysa ki köpeklerin birbirleriyle ve bizimle uzlaşmak için, anlaşılmak için kullandıkları zengin bir beden dili vardır. Bu beden dilinde sarılmak yoktur, iki köpeğin birbirlerine yaklaşması tehlike demektir ve üçüncü köpek onları ayırır. Bunu da kıskançlık duygusuyla yapmazlar.

İnat
Sahipler köpeğini anlatırken en çok rastladığım insan sıfatlarından biri daha. Buna bir örnek şöyle olabilir: "Köpegimi saat 18:00 gibi tuvalete çıkarıyorum, dışarıya yapıyor. Bugün misafirler gelince saatini beklemedi, onlarla ilgileniyorum diye inadından daha kapıda çişini yaptı.”

Aslında köpek sadece misafirin gelmesine heyecanlanmış ve tutamamış olabilir. Misafirlerin ve ev sahibinin birbirlerini karşılarkenki yakınlaşmalarını tehlike gibi veya onunla kurulan direkt göz temasını tehdit olarak algılamış — yine beden dilinin azizliği — olabilir. Sonuç: köpeğin o durumu yaratan insanlara "Beni heyecanlandırıyorsun, sana zarar vermeyeceğim." demek istediği teslimiyet işemesi.

Bu köpeğin evimize gelen birini sakin ve güvenli bir yapıda karşılaması mümkündür. Her köpeğin mümkündür. Burada sormanızı istediğim soru, aslında köpeğinizin neyi yapmasını isterdiniz, bunun için ona ne öğrettiniz? Eğer köpekler bunu inattan yapıyor olsalardı "Sizinle bir alıp veremediği mi var?" derdim. "Hayır beni çok seviyor, muhtemelen kıskanıyor da. Babamız geldiğinde de bazen işiyor..." derken, ben devreye girer "Beni 'inat eğitimi' için mi çağırdınız?" diyebilirdim. İnat eğitimi saçmalamamı duyduğunuzda muhtemelen aklınıza o an yatardı.

Köpeklerimiz o sırada bizi gerçekten "onlarla ilgilenmediğimiz" için mi cezalandırıyorlar? "Sahibime en büyük ceza... Onu misafirlerinin önünde rezil edeyim, rencide edeyim!" diye mi yaşıyorlar hayatlarını? Aslında sadece tehdit olarak algıladıkları veya çok heyecanlandıkları durumlar karşısında, başka türlü bir yol izleyemedikleri takdirde köpeklerin doğasında bunu çeşitli şekillerde ifade etmek var. Kulp takmaktansa bu durumu yaratan tetikleyiciği bulmak doğru kararları almanıza yardımcı olacaktır. Köpeğinizin inatçı olduğunu söylüyorsanız bunu bir kez daha düşünmenizi isterim, çünkü bir sorunun yalnızca bir cevabı yoktur.